Közélet

Megpróbálják eltüntetni a hajléktalanokat

Sokszor éri támadás a járművezetőket, hogy nem foglalkoznak a buszon utazó hajléktalanokkal és részegekkel, még akkor sem, ha az utas szól nekik, hogy zavaróak. Szerencsére sok olyan buszvezető van, aki félti a „saját” buszát, és nem enged fel rá koszos, ápolatlan embereket (vagy legalább megpróbálják őket leszállítani). Íme két ilyen történet:

Szia!

Ma (06.04.) reggel utaztam a 7-es buszon, nagyjából 8:23-kor a Ferenciek terénél felszállt egy hajléktalan úriember, akinek mind ruházata, mind ápoltsága hagyott bőven kívánni valót maga után, a dolgokat pedig azzal tetézte hogy nagyjából 3 azbeszt szatyornyi cucc és egy nagyobb adag min. 1m x 1m kartonpapír csomagot is hurcolt.

A buszvezető kiszállt a fülkéjéből és hangsúlyosan, de kulturált módon jelezte, hogy így nem utazhat. Emberünk csak állt és nézett, először mintha nem hallana, aztán mintha nem értené. A buszvezető kb. 5-6. felszólítására sem szállt le, így továbbindultunk. Ekkor a hajléktalan elővett egy walkie-talkie-nak látszó tárgyat és mintha rádiós lenne egy “bejelentést” kezdett mormolni félhangosan, hogy a vezetőnek idegszanatóriumba kellene mennie.

Az Astoriáig közlekedtem, leszálláskor egy középkorú úr határozottan jelezte, hogy tényleg jó lenne ha leszállna a hajléktalan utas, már csak azért is (erre hivatkozott) mert Ő kifizette a nem olcsó bérletet, a hajléktalan pedig nyilvánvalóan nem.

A buszvezető részéről korrekt dolog volt, hogy megpróbálta leszállásra bírni az embert. Az ilyeneket az elsőajtós felszállással tökéletesen ki lehetne szűrni, sok mással együtt. Én is kifizetem a teljes árú bérletet, azt hiszem joggal várhatnám el azt, hogy javuljon a szolgáltatás minősége. Az elsőajtós felszállás miatt hőbörgők pedig főként azok, akik amúgy sem vesznek jegyet, bérletet. Merthogy ez a rendszer nyugaton már működik néhány országban, néhány éve. Méghozzá jól…

Üdv, Bay Áron

Tisztelt BKV-figyelő!

Ma 13 órakor a 260-as buszra, a Kolosy téri megállóban, felszállt egy nagyon ápolatlan külsejű egyén. Leült a székre, az emberek meg szétrebbentek a környékéről, gondolom húzta maga után az „illatfelhőt”. Hétköznapi eset. Itt naponta szálnak fel koszosan fémmel telerakott szatyrokkal, volt már olyan, hogy öntvényradiátorral (!) szállt fel a fémgyűjtő.

Amitől a mai eset említést érdemel, az, hogy a buszsofőr odament és leszállította a buszról. Nem volt kiabálás, hangoskodás, a hátsó ajtónál álltam, csak annyit láttam, hogy odamegy, szól neki, a hajléktalan meg már le is szállt a buszról! Lehet így is! Maximális elismerésem a sofőrnek, aki teljesen higgadtan, konfliktusmentesen kezelte a dolgokat. Ja és a rendszáma se maradjon le: FKU 921

Üdvözlettel: A fizető utas

Neked is van egy sztorid? Lássuk!
bkvfigyelo@gmail.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik