Közélet

A pótlóbusz nyomában – így pótolják a kieső járatokat

Az 1-es villamos helyett pótlóbusz közlekedik a Lehel utca/Róbert Károly körút és az Árpád híd M között pályahiba miatt

– írja szerda délelőtt Facebook oldalán a BKK. 

Műszaki hibák, felújítások, balesetek vagy épp rendezvényekhez kapcsolódó lezárások miatt nap mint utazunk pótlóbuszokon, hamarosan például a 3-as metró helyett buszozhatunk majd évekig. 

Az előre tervezett és tartós pótlásokra könnyebb felkészülni, de baleset vagy műszaki hiba esetén hirtelen kell beavatkozni, erre nekünk utasoknak és a BKK-nak is nehezebb, de legalábbis körülményesebb reagálni.

Metrópótlás az M3-as metró vonalán a Nyugatinál
Metrópótlás az M3-as metró vonalán a Nyugatinál

A Budapesti Közlekedési Központot arra kértük, írja le nekünk, pontosan mi és hogyan történik akkor, amikor hirtelen pótolni kell egy kieső metró- vagy villamosjáratot. Az alábbiakban a BKK válaszát olvashatjátok.

Zavarhelyzetek esetén, általánosan autóbuszos pótlással tartjuk fenn a folyamatos közlekedést a forgalmi zavarban érintett kötöttpályás járatoknál. A pótlásokhoz szükséges autóbuszokat lehetőség szerint a rendelkezésre álló tartalékállományból irányítjuk a pótolt vonalra.

Amennyiben a pótlás helyszínétől távol eső ponton található csak tartalékjármű, különösen indokolt esetben menetirányító diszpécserünk meghatározott – jellemzően nagy járatsűrűségű – járatból, korlátozott számban átcsoportosíthat járművet. Ilyen esetekben a menetirányító diszpécsernek törekednie kell az utasokat érő kényelmetlenség csökkentésére, és a járművezető általi teljes körű tájékoztatás biztosítására.

A menetirányító diszpécsernek továbbá különös figyelmet kell arra fordítania, hogy csúcsidőszakban az átcsoportosításban érintett járat alacsonyabb forgalmú szakaszáról válasszon ki járművet.

A kötöttpályás ágazatoknál a pótlás által biztosított folyamatos közlekedés nyomán előfordulhat, hogy megnövekedett követési idő alakul ki a környéken közlekedő járatoknál, de ez annak érdekében történik, hogy minden utasunknak elégséges szolgáltatást tudjunk biztosítani forgalmi zavarhelyzetek esetén is.

(A BKK-val a témában még korábban váltottunk levelet egy konkrét esettel kapcsolatban, a módszer azonban ettől függetlenül is érdekes.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik