BKV-Figyelő

Az egyetemistáknak miért nincs félhavi bérlet?

– kérdezi olvasónk, Mercédesz. A kérdése jogosnak tűnik, a közoktatásban résztvevőknek ugyanis van lehetőségük 15 napos bérletet venni. 

Azért írok nektek, mert már pár hónapja szúrja a szememet a BKK igazságtalansága a felsőoktatásban tanulókkal szemben. Pécsett tanulok és havonta egyszer egy hétvégére hazajárok Budapestre a szüleimhez.

Persze ilyenkor nem ülök otthon egész nap, így megveszem a havi diákbérletet. Na de nem is ez a lényeg.

Forrás: BKK

Forrás: BKK

Pár hónapja böngésztem a BKK oldalán a bérlet és a jegytípusok között, amikor szemet szúrt, hogy van kéthetes bérlet 2300 forintért (egészen pontosan félhavi, 15 napos Budapest-bérlet – a szerk.). Meg is örültem, hiszen diákként ez a több mint 1000 forint megtakarítás elég jó (a havi bérlet 3450 forint).

De jött a fekete leves. Csak közoktatásban tanulók részére árulnak ilyen bérletet. Persze legyinthetnék egyet és megvehetném felsőoktatásos matricával, de hivatalosan ezért megbüntethetnek engem.

Szerintetek van arra esély, hogy valahogy elérjük azt, hogy gyártsanak felsőoktatásban tanulók részére is kéthetes bérletet? Szerintem rajtam kívül más is örülne neki, hiszen sokan vagyunk akik ritkán járnak haza a távolság miatt.

Frissítés: 

Íme a BKK válasza a kérdésre:

A BKV-Figyelőn Az egyetemistáknak miért nincs félhavi bérlet? címmel megjelent bejegyzésre reagálva tájékoztatjuk az olvasókat: félhavi (15 napos) Budapest-bérlet kizárólag közoktatásban tanulók részére elérhető, felsőoktatási változata ennek a bérlettípusnak nincs.

A közoktatásban tanulóknak szóló, eredetileg kétheti Budapest-bérlet bevezetése a Fővárosi Közgyűlés 2013. november 14-ei döntése nyomán történt meg. A vonatkozó előterjesztés a közgyűlési honlapról, ezen a hivatkozáson keresztül érhető el: az első kapcsolódó dokumentum tartalmazza az előterjesztést.

Ez leírja, hogy a kétheti bérlet bevezetése a közoktatásban tanulók számára indokolt, ugyanis a közoktatásban június középén ér véget a tanítási év, így az az oktatási időszak utolsó két hetére jól használható bérletfajta lenne.

A felsőoktatásban tanulók számára a kétheti bérlet bevezetése nem javasolt, ugyanis a tanítási és vizsgaidőszak beosztása kevésbé indokolja a kétheti bérlet bevezetését. A bérlet megnevezése félhavi bérletre és érvényessége 14-ről 15 napra 2014. március 1-jével változott meg.

A budapesti tömegközlekedés viteldíjait, azok alkalmazási feltételeit a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI. törvény 4. § (4) d) pontja és 31. §-a alapján a Fővárosi Önkormányzat állapítja meg a BKK Zrt.-vel kötött, feladatellátásról és közszolgáltatásról szóló keretmegállapodásban.

A BKK-nak tehát nem feladata a viteldíjak megállapítása, ebben döntési joga nincs, legfeljebb csak javaslatot tehet.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Péter Baranyi szerint:

  Nyugodtan vedd meg. Még a diákot se nézi senki, nemhogy azt, hogy milyen fajta.

 2. RideOnTime szerint: (előzmény @Dezsike)

  Persze, hogy nincs rá szükségük. Mint vállalkozás viszont nagyon jól profitál abból, hogy megveteti a bérletet amit nem használnak ki.

  Sajnos ahogy észrevettem a bkk nem az értelemről szól…

  Egyébként meg általánosítás nélkül, de én is voltam felsőoktatási hallgató és sokszor nem kevés pénz ment el bulikra, ruhákra, akármikre… 1000/hó Forintról beszélünk, ha a szüleid látogatod meg havonta tessék otthon ülni velük és beszélgetni 🙂 Jaaa ha este parti van nem baj ha kibaszunk 10000-et rá. Tiszta vicc az egész.

 3. Dezsike szerint:

  Ha tényleg csak havonta egyszer jársz haza egy hétvégére jobban jársz a 24 órás jeggyel. Ha megveszed szombat délután az vasárnap délelőtt is érvényes (nem úgy mint Szegeden és Debrecenben, ahol naptári napra érvényes – igazán átalakíthatnák ott is ilyenre, de ez nem a BKK hatásköre), így vasárnap is el tudsz még menni otthonról és feleannyiba kerül mint a diákbérlet. Egyébként azért is lenne értelme a félhavi egyetemi bérletnek, mert május közepétől vizsgaidőszak van, sok hallgatónak ilyenkor nincs szüksége egy egész havi bérletre.

 4. A nagy kékség szerint:

  Most hirtelen az a kérdés jutott eszembe, hogy a romkocsmákban árulnak külön a csóró egyetemistáknak fél pohár sört?

 5. RideOnTime szerint:

  Kedves Mercédesz, szép neved van. Irigylem a problémáidat és az idődet, hidd el, semmi esély rá.

  A bkk ennél fontosabb dolgokra is nagy ívben szarik, mint kb negyvenhatodik féle bérletet csináljon pár csóró egyetemistának. Ráadásul lehet még a nyugdíjasoknak is újra fizetni kell majd… hajjaj nem lesz ám “én csak egyet megyek”

  Azt az ezrest megspórolhatod könnyen máshol: otthon készítesz finom szendvicset nem a büfében veszed meg, egy doboz cigivel kevesebb havonta meg ilyenek. Na. Szedd össze magad 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!