Közélet

Kell egy zebra a Rákóczi útra!

A Rákóczi út két oldalát a Kazinczy és a Szentkirályi utca között összekötő zebráért indított civil kezdeményezést a jarokelo.hu, sőt, a napokban egy kisebb demonstrációt is tartottak az új zebráért. A BKV-Figyelő egyetért a kezdeményezéssel – ez indokolja a mai rendhagyó bejegyzést. 

Két egyetem, egy múzeum, egy zsinagóga, buszmegálló, tucatnyi bár és romkocsma az egyik oldalon. Két másik egyetem, egy filmszínház, egy klinika, buszmegálló a másik irányba, és hangulatos kiskocsmák a másik oldalon. A kettő között pedig bő fél kilométert kell kerülnie annak, aki át szeretne kelni a Rákóczi úton a túloldalra.

Fotó: Facebook/jarokelo.hu
“Legyen itt egy zebra!” Fotó: Facebook/jarokelo.hu

Kösse össze zebra a Kazinczy utcát és a Szentkirályi utcát! Legyen könnyebb az időseknek boltba, postára járni! Fonódjon össze a 7. és a 8. kerület két emblematikus utcája! Bár őszintén hisszük, hogy a gyalogosoké és bringásoké a jövő, és a belváros, hiszünk abban is, hogy a Rákóczi út közlekedési lámpáinak összehangolásával az autósoknak sem jelentene akadályt az új zebra.

– olvasható a jarokelo.hu-n.

Miért is lenne jó itt egy zebra?

  • Azért, mert az ezer sebből vérző hatsávos Rákóczi út gyakorlatilag kettévágja Budapest belvárosát, így aztán minden olyan kezdeményezés jó, ami ezt az elválasztottságot csökkenti. 
  • Azért, mert az elmúlt 10-15 évben, amióta a VII. kerületi bulinegyed főutcája lett, a Kazinczy utca szerepe teljesen átalakult. 
  • Azért, mert a VIII. kerületi Mikszáth téren és környékén hasonló negyed alakult ki és a két központ között a legrövidebb út itt vezet. 

rakocziterkep

  • Azért, mert nyugati irányban az első zebra a Síp utca és a Puskin utca között van, keletre pedig a Nagy Diófa utca és a Rókus kápolna között lehet a legközelebb átkelni. A két gyalogátkelő közötti távolság pedig túl nagy. 
  • Azért, mert az új zebra nemcsak a bulizókat szolgálná ki, hanem azokat a környéken élőket is, akik nem kapták meg a kedvenc ketchupjukat a Szentkirályi utca sarkán lévő Sparban és megnéznék azt a szemközti Tescóban. És természetesen fordítva. 
  • Azért, mert sokan így is átszaladnak, ez pedig jelenleg – figyelembe véve az útnak becézett autópályát, az óriási buszközlekedést és azt, hogy itt élő ember nem tartja be az 50 km/órás sebességhatárt – kifejezetten életveszélyes. 

Tehát. Kedves BKK! Lécci, alakítsatok ki egy zebrát a Rákóczi úton a Kazinczy és a Szentkirályi utca között! Előre is köszönjük!

Aki aláírná az erről szóló petíciót, az itt megteheti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik