Közélet

Egymást szívatta az autós és a buszvezető

A városi közlekedés alapja az egymással kooperálás – erről feledkezett meg egy autós és egy buszvezető a napokban Budakeszin. Réka a buszon ült, ő írta le az esetet, amelyet elvileg a busz kamerái is rögzítettek, az tehát könnyedén kivizsgálható. 

Szoktam olvasgatni a blogot, de eddig nem gondoltam, hogy majd én is írni fogok. Ma azonban olyan történt velem és az utastársaimmal, ami számomra érthetetlen és felháborító. Az eset 2015. október 1-jén történt 17:43-kor Budakeszi, Honfoglalás sétány megállóból induló 222-es buszon, MRZ-395 rendszámmal.

A busz a megállóban állt, induláshoz készült. Közben mögé megérkezett egy zöld Suzuki Swift amiből kiszállt egy idősebb hölgy, bőröndöstül. Sietett a busz ajtajához, de amint odaért és felszállt volna, a buszsofőr becsukta az ajtót. A nő hiába nyomta a gombot, elindult a busz nélküle. A busz megkezdte a fordulót, a nő visszaszállt a Suzukiba.

Fotó: BKK
Fotó: BKK

Amíg a busz megállt a következő megállóban, eggyel előrébb mentek autóval és ismét kiszállt a nő, hogy fel tudjon szállni. Az autó sofőrje szándékosan megállt a megálló előtt, hogy a busznak muszáj legyen megállnia. Jól tette, mert egyébként nem vette volna fel a hölgyet aki már ott állt – immár másodjára. A buszsofőr hangos káromkodással és folyamatos dudálással akarta a suzukist tovább hajtani, de az addig nem ment el, amíg fel nem vette a nőt.

Aztán elindult az autó, utána a busz. Az autós szándékosan lassan haladt, gondolom, meg akarta leckéztetni a türelmetlen, siető buszsofőrt. A körforgalomban is lassan haladtunk, azután sem gyorsított az autós. A sofőr folyamatosan dudált, az utasok nem értették a helyzetet, én elmagyaráztam, hogy nem vette fel a nőt és az autós ezért szívózik.

A körforgalomtól kezdve kanyargós út vezet a Gimnázium nevezetű megállóig. Ezen a rövid úton a busz elkezdte előzni a Suzukit, aki nem hagyta magát, így a busz a körforgalomtól az általános iskola kereszteződéséig párhuzamosan haladt az autóval, veszélyeztetve az utasokat és kockáztatva a frontális ütközést és minden mást!

A Gimnázium megálló előtt a busz beelőzte az autót és satufékezéssel megállt előtte, majdnem belement az autós. A sofőr kinyitotta az első ajtót, kiszállt és elment az autóshoz, hogy kioktassa és fenyegesse, hogy ezt rögzítette a kamera. (Bízunk benne, hogy ez valóban így volt – a szerk.) Ezt végignézték a megállóban lévő emberek és az utasok is. Félelmetes élmény volt, nem érdekelte, hogy mit kockáztat.

A kérdésemre, hogy ez normális dolog e, csak annyit válaszolt majd ő tudja. Ezután leszálltam és mivel sokkolt a dolog inkább megnéztem a rendszámát.

Számomra elfogadhatatlan és felháborító dolog, hogy ezt megteheti egy buszsofőr utasokkal együtt. Bármi történhetett volna, akár baleset, ütközés stb. Szerintem nem lehet így kezelni egy helyzetet, akkor sem ha idegesítő és zavaró. Mellesleg a hölgy, aki előtt bezárta az ajtókat, egy szót sem szólt, nem háborgott, csak csöndben leült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik