Közélet

Túlreagálta a buszvezető a pizzaszeletet

Kiabálásba, káromkodásba és az utasok megszavaztatásába torkollott pénteken az, hogy egy utas egy becsomagolt pizzaszelettel szállt fel a 40-es buszra. Mindhiába, a srácot végül leszállította a buszvezető. Judit a buszon utazott, ő írta le az esetet. 

Frissítés: ez nem teljesen így volt. A BKK reakcióját a bejegyzés végén olvashatjátok.

Ma (szeptember 25-én, pénteken) érdekes dolog történt a 40-es buszon. A busz rendszáma: MRP-067. A busz 11:03-kor indult ki Kelenföld vasútállomásról a Budaörsi lakótelep végállomására. Felszállt egy srác a buszra egy papírzacskóba tett – szerintem – pizzaszelettel a kezében. Felmutatta az utazáshoz szükséges papírjait, a budapesti plusz a budaörsi bérletet. Majd hátul, bal oldalon az ablak mellett foglalt helyet.

Fotó: BKK
Fotó: BKK

A sofőr szerint elkezdett enni. Háromszor rászólt, hogy ne egyen, ezt nyomdafestéket nem tűrő szavakkal. Aztán közölte, hogy nem indul el, amíg a srác le nem száll. A fiú odament a sofőrhöz és elmagyarázta, hogy nem evett. Szó szót követett, mire a srác a sofőrnek akarta adni az ételt, hogy amíg utazik a sofőrnél legyen, hogy ne tudjon enni. A sofőr hangosan mindezt megtagadta, és arra szólította fel a fiút, hogy szálljon le.

A fiú felháborodott, joggal, mert ugyebár jogosan utazott a buszon, és szavazást kezdeményezett. Az utasok megszavazták, hogy a srác maradhat. Közben a fiú az ételét egy idős házaspárnak adta, majd az első négyes ülésen foglalt helyet az idős hölgy mellett.

A többség megszavazta, hogy utazzon velünk, eközben a sofőr leállította a busz motorját, ezzel is mutatva azt, hogy nem viccel, a srácnak mennie kell. No mármost a srác kompromisszumot kötött. Nem volt nála táska, eleve nem tudta volna hová eltenni az ételét. Megvoltak a bérletei vagy jegyei az utazáshoz. Akkor milyen jogon szállították le mégis? Kérem, ezt vizsgálják ki!

Frissítés:

Nos, kivizsgálták és a történet azért finoman szólva is árnyaltabb. Az utas valóban evett, ami valóban ellentétes az utazási feltételekben foglaltakkal. Ez hagyján. A srác azonban megdobálta pizzával a buszvezetőt, amely nem pusztán a szabályzattal ellentétes, de az alapvető viselkedési normákkal is. 

Fránya dolog a fedélzeti kamera, leleplezi a titkokat. Az alábbiakban a BKK reakcióját olvashatjátok. Küldtek képeket is, amelyeken elég jól látható, mi történik. 

Mindenekelőtt a VOLÁNBUSZ Zrt. és a BKK elnézést kér azért, amiért a bejegyzésben említett járművezető nem az elvárható legnagyobb udvariassággal fordult utasunk felé. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a járművezető az érvényben lévő szabályoknak megfelelő módon cselekedett, és az eset nem pontosan úgy történt, ahogy arról a levélíró beszámolt.

Az Üzletszabályzat (III. 5. Magatartási szabályok pontja) szerint ugyanis „Tilos a járműveken, valamint a metróhálózat, a HÉV és a fogaskerekű utasforgalmi területein: (…) fagylaltozni, ételt és italt fogyasztani”. Ez az agglomerációs vonalakon közlekedő, így a blogban említett 40-es buszra is igaz. A szabályzat (III. 1. Utazáshoz való jog című fejezet) azt is tartalmazza, hogy ilyen esetben „A BKK-val szerződött Szolgáltató a személyszállítást megtagadhatja, illetve az utast a személyszállításból kizárhatja”. A járműveken elhelyezett és áthúzott hamburgert, illetve fagylaltot jelképező piktogram is jelzi, hogy tilos a buszokon történő ivás és evés minden formája.

Bal alsó sarok...
Bal alsó sarok…

A fenti szabályok egyértelműen alátámasztják, hogy a járművezető helyesen járt el. A VOLÁNBUSZ Zrt. vizsgálata megállapította azt is, hogy a blogban említett utas nem csak a szabályokat szegte meg, hanem sajnos a magatartása is elfogadhatatlan volt, amiről azonban a blogban idézett szemtanú nem tett említést.

A jármű fedélzeti kamerája által rögzített felvételeken jól látszik, hogy az említett utas (állításával ellentétben) eszik, így az autóbuszvezető a szabályokat betartva szólította őt fel a jármű elhagyására. Az előírásoknak megfelelő közlekedés során a járművezetőnek nincs mérlegelési lehetősége a szabályok betartásával/betartatásával kapcsolatban. A fiatalember nem sokkal az utazásból történő kizárása után szóban és tettleg is inzultálta az autóbuszvezetőt. A csatolt fotók egyikén éppen az látható, hogy pizzával dobálja meg a munkáját végző autóbuszvezetőt.

MRP-067 (3) (1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik