Közélet

Hová rohan az 51-es villamos?

Az utasok többsége inkább a járatok késésére szokott panaszkodni, Daninak azonban az tűnt fel, hogy az 51-es villamos rendszeresen a menetrendben kiírthoz képest percekkel korábban ér a megállókba. Olvasónk az ügyben levelet írt a BKK-nak, de túlzás lenne állítani, hogy a választól okosabb lett. 

Az alábbi problémámat az 51-es villamossal már jeleztem a BKK-nak április végén, amire válaszoltak is, de a válasz alapján ez inkább ügyfélelhárítás, mint ügyfélszolgálat. Úgy gondoltam, várok egy hónapot, hátha változik valami, úgyis felújítják egy szakaszon. De semmi, úgyhogy rajtatok keresztül – kihasználva a nyilvánosságot – próbálnék meg hatni az illetékesekre, mert számomra egyszerűen botrányos, ami a vonalon történik.

Aki Pesterzsébeten él, valószínűleg kitalálta, hogy mi az írásom oka: az 51-es villamoson a menetrend, mint olyan, használhatatlan. Utastájékoztatásnak nem lehet nevezni, mert félretájékoztat, a villamosvezetőkre pedig – úgy tűnik – nem vonatkozik. Leírtam nekik, de a helyzet ugyanúgy nem változott. A villamos jóval előbb érkezik a megállókba. Nem 1 vagy 2 perccel, hanem akár 4-5 perccel is. És ezek az első megállók.

Illusztráció: BKK
Illusztráció: BKK

Kérte a cég, hogy legközelebb konkrét adatokkal szolgáljak, amit most egy esetben megteszek. De nem áll szándékomban bemószerolni bármelyik vezetőt sem (lehet, hogy kettejük most rosszul jár), mert ez általános jelenség. Történhetett volna egy órával előbb vagy később, vagy délután, teljesen mindegy, mindig ez van.

Ma (2015. június 30.) a Szabótelep megállóból szerettem volna indulni, ehhez a 151-es busszal érkeztem, amiről 9:39-kor szálltam le a Jókai Mór utca megállóban. Lett volna 4 percem megtenni a kb. 100 méteres utat a villamosig, de az 51-es, ahogy szálltam le a buszról, már fordult is be a Jókai Mór utcába. Mire 9:40-re az utcába értem, a villamos már nem volt sehol.

Mivel 15 percenként közlekedik, séta a Kossuth Lajos utcáig. Ide a villamosnak 9:59-kor kellett volna érkeznie. Ezt azonban 9:56-kor abszolválta, 9:57-kor (hála a piros lámpának és egy autós szerencsétlenkedésének, különben robogott is volna tovább azonnal) már áthaladt a kereszteződésen. Ennek a villamosak a sorszáma 1502 volt, az első messze volt ahhoz, hogy leolvashassam, így azt nem tudom megmondani. És akkor ez még egy finom sietés volt…

A BKK, amikor szóvá tettem (akkor még pontos példa nélkül, általánosságban), válaszlevelében a következőt írta:

“A meghirdetett menetrend az átlagos menetidőt veszi figyelembe, ennél korábban a villamos a megállóból nem indulhat el. A jelzett problémát nem a korábbi megállóból való indulás, hanem a késve történő közlekedés okozza.” (Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy a rossz időpontban érkező villamos nem a következő, ami előbb jön, hanem az előző, ami késik. Persze nem biztos, hogy jól értem, de valójában mindegy – a szerk.)

Átlagos menetidő, értem és azzal nincs is bajom, hogy az csak tájékoztató jellegű. A legtöbb általam használt vonalon, hellyel-közzel pontosan közlekednek, itt viszont általánosságban előbb. Ha egy 7-8 percenként közlekedő járat előbb jön ennyivel, az nem érdekel, oda úgyis “csak kimegyek”, ami viszont ritkán jár, oda szeretek időben menni, nem áll szándékomban várakozni, ha nem muszáj.

Azt viszont már nem tudom megérteni, hogy nem indulhat el korábban, hisz itt a példa és erzsébetiek százai tudják igazolni, hogy márpedig előbb indul. A kérdés az, hogy mennyivel. Azt viszont teljességgel kizártnak tartom, hogy késsen. Ez a villamos 15 percenként jár. Az tény, hogy sok helyen az autós forgalommal egy szintben, nem zárt pályán közlekedik, ez azonban olyan helyeken van, ahol a forgalom is rettentő gyér, így a következő idézett mondat szintén nem állja meg a helyét – véleményem szerint:

“A felszíni tömegközlekedési járművek menetidejét, meghirdetett megállóhelyi érkezéseiket nagy mértékben befolyásolja a közúti forgalom, ebből következően a megállóhelyi meghirdetett indulásoktól a valóságban eltérés előfordul.”

Ezen az útvonalon ennyi késést (13 perc egy 24 perces úton) nem lehet összehozni, csak ha megáll kétszer cigizni a vezető vagy baleset történik. Vagy az van, aminek az ellenkezőjét a BKK váltig állítja: előbb indulnak el a villamosok.

Bízom benne, hogy a nyilvánosságnak hála változik valami. Ne a két járművezetőt büntessék meg, mert nem ők ketten csinálják ezt, ez általános jelenség. (Persze ha csak ketten vannak a vonalon az más, de ezt kétlem.) Vagy a menetrenden változtassanak, vagy nem tudom, mi a megoldás, nem én ülök ott. Én csak fizetek és használnám a szolgáltatást, amivel szeretnék időben munkába érni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik