Közélet

Káoszba fullad a BKV botránysorozata, Hagyó és Kocsis is ártatlan

A főváros gazdasági bizottsága nem váltotta le a BKV vezetését, mint ahogyan hétfőn a BKV felügyelőbizottsága sem döntött személyi kérdésekről. Eközben újabb botrány robbant ki Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szóvivője körül, akit azonnal elbocsátottak. Összegezve a fejleményeket jelenleg úgy tűnik, a Hagyó-Kocsis háborúban a főpolgármester-helyettes fogja a rövidebbet húzni.

A keddre bejelentett egyeztetések és sajtótájékoztatók közepette újabb botrány robbant ki a BKV és a fővárosi vezetés körül: az Index információi szerint mindeddig a közlekedési vállalatnál állt alkalmazásban Horváth Éva, aki egyben Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes szóvivője is.

Horváth Éva szerint a közlekedési vállalat mostani vezérigazgatójával kötött megállapodás alapján maradhatott meg eddig a BKV-nál. A szóvivő 300 ezer forintos havi fizetése mellett 10 millió forint prémiumot kapott az Index információi szerint.

A BKV évente 50 milliárd forintot meghaladó központi költségvetési támogatást kap a mintegy 120 milliárd forintos költségvetéséből, és sem a főváros vezetése, sem pedig a BKV vezetése nem ad számot arról, mire költik ezt a támogatást.

Sajtóhírek szerint másfél milliárd forintot is költhetett a BKV végkielégítésekre 2007 óta. A BKV kimutatásai szerint viszont a cégnél 2007 óta mintegy 3,3 milliárd forintot költöttek végkielégítések kifizetésére. Tavalyelőtt 2,6 milliárd, 2008-ban 600 millió forintot fizettek ki “munkaviszony-megszüntetések” miatt, Kocsis István 2008. őszi munkába állása után a mai napig pedig 168 millió forintot – derült ki a BKV közleményéből.

Ki nyeri a végkielégítési botrányt?

Emlékezetes, hogy a közlekedési társaságnál kipattant végkielégítési botrányban kiderült: Szalainé Szilágyi Eleonórát, a volt humánpolitikai igazgatót tovább foglalkoztatták, miután kifizették neki 100 millió forintos végkielégítését. A BKV felügyelőbizottságának (fb) készült belső jelentés szerint Szalainé saját magának utalta ki a nagy összegű végkielégítést.

Bosnyák Gyula volt stratégiai igazgatót egy év munkaviszony után küldték el, majd 39 millió forintos végkielégítést fizettek neki. Múlt héten hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt a rendőrség megkezdte a nyomozást a BKV-s végkielégítések ügyében.

Korábbi sajtóhírek szerint a végkielégítési botrány hátterében Hagyó Miklós, a főváros közlekedési ügyekért felelős szocialista polgármester-helyettese és Kocsis István, a BKV vezérigazgatója áll, illetve a mögöttük álló érdekkörök háborúja. A Hagyó Miklós szóvivője kapcsán kirobbant botrányból és Kocsis István pozíciójának megszilárdulásából jelenleg úgy tűnik, a polgármester-helyettes marad alul a sárdobálásban.

Azonnal menesztették a szóvivőt

Horváth Évára visszatérve: egy alkalommal a szóvivő több mint 800 ezer forintos prémiumot kapott a BKV-tól néhány nappal azelőtt, hogy kitört a BKV-t felügyelő Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Kocsis István BKV-vezérigazgató közötti “háborúskodás” – állította a hírportálon megjelent cikk.

Hagyó Miklós szóvivője cáfolta, hogy havi 300 ezer forintost fizetést és 10 milliós prémiumot kapott volna a BKV-tól. Horváth Éva az Index kérdésére elismerte, hogy mindkét helyen dolgozik, de hozzátette: “a fővárosi önkormányzat és az annak tulajdonában álló cég között nincs érdekellentét, ezért a két feladat ellátása nem összeférhetetlen, sem jogilag, sem erkölcsileg nem kifogásolható”. Ennek ellenére kedden menesztették a BKV-tól. Ezt Kocsis István közölte az MTI-vel.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója azt közölte: Horváth Évát munkatársként nem látta a BKV-nál, és az MTI érdeklődésére annyit tett hozzá, hogy Regőczi Miklós, a már korábban menesztett vezérigazgató-helyettes kötött Hagyó Miklós szóvivőjével szerződést még 2007 elején. Horváth Éva végkielégítést nem kapott.

Kocsis felelőssége zéró, és Hagyó is ártatlan

Demszky Gábor a BKV-s végkielégítési botrány kapcsán általa kezdeményezett keddi ötpárti egyeztetést követő tájékoztatóján közölte: nem kapott támogatást az az indítványa, miszerint hívják vissza a BKV igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait. A főpolgármester szerint csak az SZDSZ támogatta ezt.

A főpolgármester közölte: azzal a szocialista kezdeményezéssel nem ért egyet, hogy a BKV felügyelete a szocialista Hagyó Miklóstól Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyetteshez kerüljön át. A főpolgármester hétfőn még arról tájékoztatott, hogy Hagyó Miklós szóban felajánlotta, hogy átadja a BKV felügyeleti jogát. Hagyó szóvivője kisvártatva cáfolta, hogy ezt tette volna.

Kocsis István szerint az ő felelőssége “zéró” a BKV-nál kifizetett sokmilliós végkielégítések ügyében. A vezérigazgató arra a kérdésre, van-e személy szerint neki, illetve a felügyelőbizottságnak (fb) vagy az igazgatóságnak bármilyen felelőssége a végkielégítési ügyekben, Kocsis István úgy válaszolt: az ő felelőssége “zéró”, a közelében sem volt a BKV-nak, amikor kifizették Szalainé Szilágyi Eleonóra százmilliós végkielégítését. Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke viszont Hagyó Miklóst vette védelmébe, mondván nem látja, milyen felelősség terhelhetné a szocialista politikust.

A felügyelőbizottság sem támadja a BKV-vezetést

Nem hozott személyi döntéseket hétfői ülésén a BKV felügyelőbizottsága (fb) sem, de több olyan szabályzat kidolgozását kezdeményezték, amelyek “elzárhatják a csapokat” a BKV-nál – mondta Vitézy Dávid, az fb Fidesz által delegált tagja az ülés után. Az fb arra kérte a BKV-t, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a volt humánpolitikai igazgatóval végkielégítésének visszafizetéséről.

A belső ellenőrzés szerint Kocsis István vezérigazgatónak hamis információkat adott át elődje, Balogh Zsolt, a volt humánpolitikai igazgató, Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítésével kapcsolatban sem az összeg, sem a körülmények nem voltak helyesek, ezért nem hozott a bizottság elmarasztaló döntést – nyilatkozta Vitézy Dávid. Hozzátette: Antal Attila és Balogh Zsolt korábbi vezérigazgatók, illetve Szalainé Szilágyi Eleonóra felelősségét a rendőrségi nyomozás fogja tisztázni.

(Forrás: MTI, Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik