Közélet

Tömegközlekedés autós szemmel

Rocko gondolt egy nagyot és merészet, úgy döntött, két legyet üt egy csapásra azzal, hogy autósként, saját szemszögből megírja néhány gondolatát a tömegközlekedésről. Pontosabban arról, hogyan kellene viszonyulnunk annak résztvevőihez. Mindezt mindjárt két népszerű blogon, a BKV-Figyelőn és az autózz!blogon, egyidőben. Aki nem hiszi, járjon utána!

Pár szót szeretnék ejteni a tömegközlekedésről, autós szemmel nézve. Én nagy többségében tömegközlekedek, de alkalmanként autóval járok. Szeretnék adni néhány tanácsot, hogyanis segíthetnénk a társainkon.

1) Megálló. A legnagyobb problémát a buszoknak az autóbuszöböl való kiállás okozza. sokan nem enegdik ki őket, pedig kötelességük lenne. Gondoljunk arra pár szerencsétlenre, aki kénytelen a buszon ülni. Mi jobb, kiengedni, aztán kb. öt perc múlva úgyis ki lehet előzni a buszt, vagy ott lenni a helyén? Naugye, ennyit megér. Na meg az embernek jól esik látni, ahogy a nagy kékség villogva köszön neki.

2) Bekanyarodás. Egy busz alsó hangon is 10 méter.  Azaz  egy 3-5 méteres autónak minimum a kétszerese. És kétszer ennyivel nagyobb hely kell a bekanyarodáshoz. Hagyjunk helyet a busznak a sávunkban, vagy szemből engedjük el a balra kanyarodó buszt. Jobb lesz neki is, mi meg nem vesztünk annyit, hogy ne érje meg. Vagy ha elhaladunk mellette, akkor nézzük meg mennyi kocsi torlódott fel mögötte. Mi is kerülhetünk bármikor a rossz végére a … sornak.

3) Besorolás. Igen, az autónkhoz képest egy busznak a gyorsulása elnyésző, mondhatni csigaéletben mérhető. Viszont arra már senki nem gondol, hogy a lassulása is (több tíz tonnáról beszélünk) hasonló, így ha hirtelen bevágunk elé, akkor nem biztos, hogy már meg tud állni mögöttünk. Inkább rajtunk. Arról nem is szólva, hogy a buszon lévő utasok is repkednek egy-egy hülye manőver miatt.

4) Parkolás. Alkalomadtán, ha szűkös helyen kell leparkolnunk, akkor várjuk meg azt az 5 percet, hogy lássuk: a tömegközlekedési eszköz elfér-e mellettünk. Ez különösen fontos ha órákon keresztül tartó elfoglaltság előtt parkolunk le. Könnyen meg lehet előzni egy csuklás rohamot a kedves mamának, rosszabb esetben fényezést, tükör javítását kell fizetni, vagy kereshetjük a hűlt helyét az autónknak, mert a lopóautó elvitte.

Szóval kérek minden közlekedőt, fogadjuk meg ezeket a tanácsokat, mindenkinek jobb lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik